Krízová situácia na Krásnej Hôrke dokázala opodstatnenosť poistnej zmluvy

19.04.2012 Bratislava

Bratislava 19. apríla (TASR) - Krízová situácia na hrade Krásna Hôrka spôsobená požiarom dokázala opodstatnenosť poistnej zmluvy, ktorú má ministerstvo kultúry uzavretú s konzorciom poisťovní na ochranu národných kultúrnych pamiatok. V reakcii na dnešnú tlačovú konferenciu poisťovne Generali to pre TASR povedal hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár.

Vďaka zmluve mohlo podľa neho ministerstvo kultúry v súčinnosti so Slovenským národným múzeom okamžite začať s prijímaním opatrení na zabránenie zvyšovania škody a zároveň na začatie prác pri oprave hradu. "Na základe predbežnej expertnej správy o poistnej udalosti je prvotný odhad škody na Krásnej Hôrke vo výške sedem miliónov eur na nehnuteľnom a jeden milión eur na hnuteľnom majetku. K 13. aprílu bolo na hrade ukončené dohľadávanie zbierkových predmetov, všetky sú už momentálne odvezené, hrad je prázdny, prestrešený dočasnou strechou, expozičné priestory sú zabezpečené," konštatoval Bednár.

Vďaka poistnej zmluve už podľa neho Slovenské národné múzeum zálohovo dostalo prvé dva milióny eur. V najbližšom období, teda po dokončení projektovej dokumentácie statického zabezpečenia a návrhu nových striech, budú tieto prostriedky postupne vyčleňované na urgentné práce navrhnuté statikom. "Najmä na zhotovenie ochrannej konštrukcie s vyložením, ktorá zabezpečí druhú hradnú bránu pred pádom ríms, ďalej na zhotovenie podchytenia prepadnutej klenby kongregačnej siene a na doplnenie prekrytia korún múrov na hradnej kaplnke plným zadebnením a prekrytím plachtou," dodal hovorca MK SR.

Tieto informácie potvrdila na dnešnej tlačovej konferencii aj poisťovňa s tým, že maximálna suma, ktorú môže pri tejto udalosti vyplatiť, je 11,6 milióna eur. "Hnuteľný majetok je krytý limitom za jedno poistné obdobie vo výške 3,3 milióna eur," informoval člen predstavenstva poisťovne Generali Slovensko Jozef Tanzer.

Vrchný riaditeľ úseku poistných udalostí Generali Slovensko Martin Fučík zároveň upozornil, že časť múrov na vyhorenom hrade Krásna Hôrka bude nutné asanovať na niektorých miestach až jeden meter pod súčasnú úroveň. Koruny múrov po obvode sú totiž tepelne degradované. "Tento fakt môže výrazne zvýšiť náklady na opravu," povedal.
 

Vyberte región